Att tänka på innan badrumsrenoveringen

PLANERING AV DIN BYGGNATION

Att bygga badrum kan bli det dyraste rummet du bygger i ditt hus. För att hålla nere kostnaderna underlättar det om förabetet, i detta fall planeringen, är väl gjord. När man ska bygga badrum är det sällan man klarar det helt själv, utan tvärtom är det vanligare att man anlitar hantverkare att utföra hela arbetet.

Ett badrum kräver olika kompetenser i form av någon som utför VVS-arbete, en annan som kaklar, en elektriker och kanske en traditionell snickare som platsbygger något. För att få ett bra flöde i arbetet, och att byggandet av badrummet inte ska bli stående, är det viktigt att planeringen är noggrann och att någon samordnar alla delar. Vem ska utföra vad – och när.

GROVPLANERING

Om du har en tanke på hur du vill ha det, försök att få ner det på papper för att kunna kommunicera dina önskningar och behov till den som ska hjälpa till att bygga. Börja med att mäta upp badrummet för att sedan göra en första ritning: Ska någon vägg rivas? Ska någon annan vägg byggas upp? Var vill du placera badrumsporslinet? Ska du ha en dusch eller ett badkar?

Försök att svara på dessa frågor och specificera ner dina övriga önskningar och behov. påbörja sedan en grovskiss så att du kan förklara i stora drag hur du vill att det ska se ut. Vill du ha en riktig byggritning på byggnationen, så råder vi dig att ta kontakt med en konstruktör alternativt en arkitekt som kan hjälpa dig med det.

Gör därefter upp en budget för badrummet. Vad får saker och ting kosta? Hur mycket får sanitetsprodukterna kosta – hur mycket kommer kaklet, och allt som hör till det, att kosta? Hur mycket pengar beräknas arbetskostnaden uppgå till? Gör efter det, en tydlig tidsplan för byggnationen, och bestäm ett önskat slutdatum för byggprojektet.

BYGGA BADRUM

Du kan behöva göra en bygganmälan eller söka bygglov om du bygger badrum där det inte tidigare funnits något. Det finns också andra regler att följa som minimimått i ditt badrum efter Svensk Standard. Toalettstolen bör till exempel ha minst hundratjugo centimeter till väggen framför. Badrummet bör också ha en lutning på mellan tio och fem millimeter, och golvet mot brunnen i duschen behöver också ha en viss lutning. Kolla upp de olika måtten hos boverket.se.

VÅTRUM

Att badrummet är ett våtrum gör väldigt stor skillnad i din byggnation. Allt material måste tåla viss nivå av väta och fukt. Ofta använder man sig i badrum av kakel och klinkers, men även metall och glas funkar bra som ytskikt. Om du ska lägga in ett klinkergolv kan det behöva installeras golvvärme eftersom klinkergolvet lätt blir kallt.

Risken för fuktskador är givetvis högre i våtutrymmen än i andra rum – självklart. Om du tänker utföra byggjobbet själv, till exempel kakla själv, så bör du först kolla hur försäkringen gäller om det uppstår fuktskador i din fastighet i framtiden. Ett godkänt tätskikt behövs i badrummet, och underlaget som tätskiktet ska läggas på behöver vara korrekt utfört, annars kan keramiken spricka.

HANTVERKARE

Behöver du någon som målar, kaklar, drar el eller vatten? Då behöver du kanske anlita en hantverkare som kan hjälpa dig att bygga ditt badrum. Ta kontakt med hantverkare som är auktoriserad att arbeta i våtrum. Jämför sedan priser, men glöm inte att också fråga efter referenser om du inte har arbetat med dem tidigare.

Be hantverkarna komma med offerter, och skriv därefter ett avtal där det tydligt framgår vad de förbinder sig att utföra, under vilken tidsperiod och till vilket pris. Tänk på att kontrollera att hantverkaren har f-skattebevis, annars kan du behöva stå för eventuella skatter och sociala kostnader själv. I dagsläget har du möjlighet att söka ROT-avdrag på kostnaden du har för arbetskraft vid renoveringar, om- och tillbyggnader. Kontakta skatteverket för att få veta mer.

TIPS OCH RÅD

Ta gärna kontakt med din lokala badrumsrenoverare för att få veta mer. Om du vill kan du även vända dig till byggkeramikrådet eller läsa mer på gvk.se, för både information och hjälp.

Offert

Privatperson / Företag?

Område:

Tjänst:

Offert

Ring oss