Nytt badrum – renovera och fräscha upp enkelt

Att ha ett fungerande och snyggt inrett badrum gör mycket för välbefinnandet. Här får du tips på hur du går tillväga om du vill renovera ditt badrum, men också enkla knep för dig som vill förändra med små medel.

SÅ PLANERAR DU DIN BADRUMSRENOVERING 

Har du bestämt dig för att renovera badrummet? Gör en noggrann planering för att få koll på både arbetstid och kostnad samt undvika dyrbara misstag. 

Tänk på detta när du planerar: 

● BEHOV. Hur vill du använda ditt badrum? Vill du satsa på en enkel inredning med toalett, handfat och dusch, eller är du mer inne på att skapa ett rymligt badrum med plats för bubbelbadkar och bastu? 

● KOSTNAD. Hur mycket får det kosta? Gör en kalkyl där du listar allt från underarbete och materialkostnad till lös inredning och hantverksutgifter. Gå igenom utgifterna tills du hittar en lösning som passar din plånbok. 

● SKISSA. Gör en skiss på ditt befintliga badrum, med rätt mått (kanske har du redan en ritning på husets rum), och se om du kan lista ut var vatten och avlopp sitter. Att flytta ett rör är ett omfattande ingrepp, och kan göra renoveringen extra kostsam. Väg fördelar mot nackdelar, och gör en ny skiss på hur du vill att ditt badrum ska se ut. Glöm inte att planera in tvättmaskin och torktumlare om du vill göra en kombination av badrum och tvättstuga. Många tvättmaskiner är idag frontmatade, vilket gör att du kan spara golvutrymme genom att stapla dem. 

● MATERIAL. Välj golv- och väggmaterial som passar för våtrum. Börja därefter rita in sanitetsporslinet, dvs toalett, handfat och badkar alt fristående dusch. Jämför de olika företagens utbud, och bestäm dig för vilken typ av badrumsinredning du vill ha. Välj sedan kranar, blandare och duschmunstycke. 

● FÄRGSÄTT. Börja redan på planeringsstadiet välja färg på badrummet. Vitt är ett säkert kort som du lätt kan kombinera. Låna gärna hem kakelplattor, färg och materialprover och testa dig fram. 

● ANLITA HANTVERKARE. När du planerat klart måste du besluta hur mycket av jobbet du vill göra själv eller måste lägga ut på hantverkare. Om du lägger ut jobbet på entreprenad, se till att ha rejäla tidsmarginaler och specificera dina önskemål tydligt. 

VIKTIGA MÅTT NÄR DU INREDER BADRUMMET
För att få bra funktion ditt badrum på bästa sätt finns det vissa mått som bör följas. 

● BADKAR: Bör ha 60 cm fritt område framför hela långsidan för att du ska kunna gå i och ur lätt. 

● DUSCH: Duschplatsen ska vara 120 x 80 cm eller 90 x 90 cm. 

● HANDFAT: Bör ha 15 cm fritt utrymme på varje sida, och 55 cm framför. 

● TOALETT: 20 cm på varje sida och 50 cm framför. 

● HANDDUKSKROKAR: Lämplig höjd är 90–120 cm över golvet. Har du små barn kan det vara trevligt att sätta upp krokar även för dem, ca 60 cm över golvet. Rätt placering av badrumsinredningen underlättar vardagen. På bilderna syns produkter från Gustavsberg. ALLT I HEMMET 115 V

GOLVVÄRME ELLER ELEMENT? EN KORT JÄMFÖRELSE

Att temperaturen i badrummet är behaglig är otroligt viktigt, särskilt under kalla vintermornar. Oavsett vilken värmekälla du väljer, så måste alla installationsarbeten i våtrum utföras av en behörig elektriker.


● GOLVVÄRME är ett härligt sätt att skapa ett behagligt rumsklimat, installerar du slingor i golvet behöver du oftast inte några element. Golvvärme finns både som el- och vattenburen värme, och läggs som slingor/kablar under golvet. Värmen fördelas jämnt, du slipper vägghängda radiatorer, fukt och vatten torkar lätt från golvet. Nackdelen är kostnaden, som kan bli relativt hög vid installation. Går systemet sönder kan det också bli nödvändigt att bryta upp golvet för att hitta felet. Elslingor är generellt sett billigare än vattenslingor. Elslingor kostar ca 600 kr/kvm, sedan tillkommer kostnad för spackel, golv och installation (måste göras av elektriker).

● ELEMENT. Finns både med vatten- och oljefyllning. Om du har fönster bör du placera elementet under, detta för att förhindra att den kalla luften utifrån sveper in över golvet. Fördelen är att värmen är lätt att reglera, nackdelen är att element tar plats och ser tråkigt ut i badrummet.

● HANDDUKSTORK. Har du ett väldigt litet badrum kan handdukstorken stå för en del av uppvärmningen.
Skillnaden prismässigt mellan att värma upp ett badrum med golvvärme eller element är försumbar.

SÅ INREDER DU FÖR MAXIMAL FUNKTION

Här är inredningslösningar som utnyttjar utrymmet väl och ger god funktion. Vi visar tre badrum som skiljer sig i storlek och planlösning

● 3,5 KVM: BUBBELBAD PÅ LITEN YTA
Visst går det att få rum med ett bubbelbadkar även i det mindre badrummet. Detta badrum är 3,5
kvm. Längst in finns ett inbyggt bubbelbadkar, som endast mäter 160 x 70 cm. Till vänster finns toalett och förvaringsskåp.

Mittemot finns tvättfat, gärna
på pelare i porslin som döljer
rören. Ovanför sitter ett rymligt spegelskåp där du kan förvara hygienprodukter

● 2,9 KVM: MINIBADRUM MED DUSCH
Det här badrummet är endast 2,9 kvm, men ytan är väl utnyttjad. Här ryms dusch med glasvägg och en 60 cm bred kommod med handfat, perfekt förvaring för handdukar och badprodukter. På den tomma väggen har en handdukstork placerats

● 7 KVM: AVLÅNGA BADRUMMET Det här avlånga badrummet är 7 kvm. För att frigöra golvyta är det viktigt att placera inredningen rätt. Ett standardbadkar har placerats i rummets bortre del, för att sedan följas av handfat, toalettstol och tvättmaskin.

Klicka här om hur du ska gå tillväga för att renovera ditt badrum i Göteborg

Offert

Privatperson / Företag?

Område:

Tjänst:

Offert