GUIDE: Sätta kakel i kök själv

OBS: När du ska göra renoveringar själv är det viktigt att veta vad du får göra och inte göra själv. Att kakla om i köket går bra. Men för säkerhetsskull rekommenderar vi alltid att du läsa elsäkerhetsverkets föreskrifter innan du påbörjar något.

Vi på Badrum Göteborg renoverar ju såklart till stordel Badrum. Men ibland händer det att vi renoverar kök. Här kommer en guide till dig som vill kakla om ditt kök själv.

Sätta kakel och mosaik i kök
Med lite noggrannhet kan du ganska enkelt klara jobbet själv. Underlaget skall vara torrt, jämnt, slätt och rengjort från damm och smuts och kan vara av t ex betong, lättbetong, puts, gips, gipsskivor eller hårdskumplattor.

1. Mät längden på köket. Tänk på att plattorna ska gå ned minst ett skift bakom spisen. Se också till att inte få för små passbitar i hörnen. Kontrollera att diskbänken alt. bänkskivan är i våg. Är den inte i våg försök att sätta plattorna efter en rak linje istället för efter diskbänken och gör en bredare fog längst ned, annars kommer allt att luta.

2. Om du har gips- eller putsunderlag ska du använda ett cementbaserat fästmedel. Läs på förpackningen hur du blandar till fästmassan. Ska du sätta plattor på en spånskiva ska du använda färdigblandat kakellim.

3. Börja med utrymmet bakom spisen. För att plattorna ska få stöd och inte glida kan du fästa en läkt under kakelraden. Du kan sen ta bort läkten när fogmassan stelnat.

4. Dra ut fästmassan på underlaget med en tandad spackel. Tandstorleken är beroende av plattans storlek. Köket är inget våtutrymme så tätskikt behövs inte här. Dra inte ut mer fästmassa i taget än som kan plattsättas inom 10 minuter.

5. Tryck fast plattan med en vridande rörelse. Använd fogsnöre eller fogkryss för att få ett jämnt avstånd mellan plattorna. Du tar bort dem sen när fästmassan börjat torka. Om du sätter mosaik kan du använda en fogplatta för att trycka fast arken. Tänk på att inte sätta mosaikarken efter varandra utan lite omlott så syns inte arken sen.

6. Vänta 1 dygn då har plattorna definitivt fastnat. Nu är det dags för fogen. Blanda enligt anvisningen på förpackningen. Dra ut fogmassan med en fogplatta. Arbeta diagonalt över plattorna. Se till att alla fogar är ordentligt fyllda.

7. Fogmassan torkar på c:a 30 minuter. Nu tvättar du ytan med en våt och väl urkramad svamp. Arbeta diagonalt över fogarna. Skölj svampen ofta!

8. När fogarna är torra ska du polera ytan med trassel eller en torr trasa.

9. Foga med silikon längs diskbänken och i alla hörn. Det lättaste är att du maskerar längs med kanterna med maskeringstape. Släta till fogarna med ett finger fuktat med lite diskmedel. Ta bort maskeringstapen innan silikonet hunnit torka.

Rekommenderad tjänst: ByggLasse hjälper dig att hitta det bästa byggföretaget

Offert

Privatperson / Företag?

Område:

Tjänst:

Offert

Ring oss