Bygga om badrum

Innan du börjar

Planering och överblick är nyckelord när det är dags för renovering av badrummet. I det här kapitlet får du hjälp med att planera arbetet så att resultatet blir precis som du drömt om, utan att kostnaderna och arbetstiden rusar i höjden. Du får också lära dig badrummets känsliga punkter så att du hinner göra något åt dem innan det uppstår riktiga skador. Ta reda på om det behövs bygglov

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bygglov

Var generös med tid i starten

Noggrann planering är A och 0 för en lyckad ombyggnad eller renovering av badrummet. Inte bara för att arbetet hör till tungviktarna när det gäl- ler pris per kvadratmeter, utan också för att du inte kan vara utan det speciellt lång tid åt gången.

Men om du är generös med tid under den inledande fasen blir risken för förseningar, irritation och överskriden budget mycket mindre än om du bara kastar dig in i projektet. Och det gäller oavsett hur stort badrummet är.

Leta efter smarta idéer

Skaffa dig så mycket inspiration som möjligt innan du bestämmer dig. Läs tidningar, sök på internet, besök byggmarknader och WS-affärer. Ju bättre för- beredd du är innan du börjar, desto större är chanserna till ett lyckat resultat.

När du har bestämt dig för hur allt ska se ut kan du börja leta efter material. Du kan spara mycket peng- ar om du har tid och möjlighet att leta efter rabatter och extrapriser.

Gör en töjbar tidsplan

Det tar tid att renovera ett badrum, så gör en tidsplan där du planerar för allt du kan komma på och som dessutom är så elastisk som möjligt. Det gäller speciellt om du använder dig av hantverkare för en del jobb. Det kan snabbt bli riktigt dyrt om de inte kommer igång med sitt arbete som planerat.

Skaffa en byggkonsult

När det gäller ombyggnader – speciellt om det handlar om större jobb – kan det vara en god ide att ta hjälp av en byggnadsingenjör eller en arkitekt. De kan hjälpa dig omsätta dina idéer till en konkret planlösning. En byggnadskonsult kan också hjälpa dig med att styra arbetets gång när du väl har börjat.

Precis som med hantverkare kostar det en hel del att hyra en arkitekt eller en entreprenör. Men om du inte är helt säker på vad du vill göra – och hur det ska göras – sparar du snabbt in den utgiften i form av minskad arbetstid och lägre räkningar från hantverkarna.

En bra vardag – mitt i byggröran

En bra vardag – mitt i byggröran

Det tar ganska lång tid att bygga ett nytt badrum och det kan därför snabbt uppstå problem om du och din familj inte har en plan för hur vardagen ska fungera medan arbetena pågår.

Om ni har två badrum i bostaden är det knappast något problem, men om det bara finns ett – det som ska renoveras – måste du skapa ett nödbad (en separat duschkabin) på en annan plats i bostaden. Och går inte det att ordna får ni klara er med ett badhus eller vänliga grannar. Saknas det gästtoalett i bostaden måste ni skaffa en torrtoa under arbetets gång.

Har ni fått fatt i all materiel?

Ta god tid på dig att skriva en detaljerad inköpslista med all materiel som behövs, ända ner till minsta skruvnivå. Se dessutom till att du har alla verktyg och maskiner innan du börjar jobba.

Det finns inget som är så irriterande som att tvingas avbryta arbetet – kanske en hel dag eller två – för att det är något som saknas. Det gäller speciellt under helger när specialaffärerna är stängda och byggmarknaderna har begränsade öppettider.

Kom ihåg – det blir byggavfall

Slutligen måste du komma ihåg att planera för det byggavfall som en ombyggnad alltid för med sig. Och byggavfall tar i regel mycket mer plats än du någon- sin räknat med. Mindre mängder kan du samla i sop- säckar och köra till sopstationen, men om det är ett större arbete du ska igång med kan det löna sig att hyra en container för att snabbt och enkelt bli av med allt det som ska kastas.

Om din kommun har sopsortering kan det vara en god ide att ta reda på redan från början hur du ska sortera byggavfallet. Så slipper du göra det när du kommer till sopstationen.

Leave a Comment

Offert

Privatperson / Företag?

Område:

Tjänst:

Offert